sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Skive All Inclusive 3. opintoviikko

Kuukausi kulunut täällä Skive Tekniske Skolessa ja paljon on tullut nähtyä ja koettua näissä tiloissa.
Viikko meni mukavasti verhoiluosastolla ja sain rahini käytännössä valmiiksi. Jäin perjantaina ompelemaan kulmia vielä muutamaksi tunniksi, koulu loppuu perjantaisin nimittäin jo klo 11.30 Pohjakangas puuttuu enää. Rahi olisi valmistunut ennen pääsiäistä, jollen olisi joutunut tekemään muutamia työvaiheita uudelleen. Nyt olen valmistanut huonekalun huolella ja oikeaoppisesti, uskallan tehdä samanlaisen milloin vain uudelleen Suomessa. Hyvät muistiinpanot, ohjemoniste sekä Suomessa odottava Adlibriksesta tilaamani Perinteinen verhoilu -oppikirja pitävät siitä huolen.

Perinteiset materiaalit, työkalut, työtavat sekä laadun hallinta ovat kulmakiviä perinteiseen verhoiluun. Materiaaleina käytetään juutti- ja pellavakangasta, ohutta puuvillakangasta, eripaksuista juuttinarua ja -nauhaa, vahattua ompelulankaa, mehiläisvahaa, täytteenä siankarvaa (blohår) sekä erilaisten luonnonkuitujen mm. hampun ja pellavan yhdistelmää (blår).

Kaikki lukuisat kerrokset valmistetaan huolella: täyteaineet puhdistetaan ja pyöritään ja kerrokset sekoitetaan toisiinsa. Rakenne ommellaan vahvasti kiristäen, samoin pohjakankaan tikit tehdään kauniilla piilopistoilla. Jokainen kerros on oma työnäyte verhoilijan ammattitaidosta.

Opiskelun lomassa on tullut juteltua opiskelukavereiden kanssa niin tanskalaisten elämäntavasta, matkailusta, yhteiskunnasta kuin kuninkaallisistakin. Mitä tanskalaiset tekevät vapaa-ajallaan, mistä haaveilevat ja minkälaisiin ammatteihin ja työtehtäviin opiskelutoverini haluavat hakeutua opintojen päätyttyä.

En tiedä vielä, mitä teen verhoiluosastolla viimeisen viikon. Ainakin ostan mukaan verhoilukangadta, jotta voin valmistaa Suomessa koulussa neljä sohvatyynyä samasta kankaasta. Parilla on vielä rahi kesken, ryhmä siirtyi valmistamaan auton istuimia.

Viimeisellä viikolla keskustelen opettajien kanssa tarkemmin verhoilijan opinnoista täällä, jotta voin pitää siitä teille pienen tietoiskun lähtöni kynnyksellä ensi perjantaina.

Vielä vapaa-ajasta muutama rivi, otin eilen paikallisbussin Nykoping Morsiin, pieneen kaupunkiin 31 kilometrin päähän Limfjordenin rannalle Pohjanmeren suuntaan. Mors on Limfjordenin suurin saari. Vähän kuin Kemiö Suomessa. Neljään viikkoon ensimmäinen (!) aurinkopäivä. Kävelin aika lailla asuinalueilla ja sain mukavia kuvia arkkitehtuurista. Oli helppo kuvailla, kun asukit tuntuivat olevan muualla viikonlopun vietossa! Samoin vietin paljon aikaa venesatamassa, missä ihmiset istuskelivat naama aurinkoon purjehduskerhon pihalla ja myös rapsuttelivat veneitään talven jälkeen. Muutama hurjapää ajeli jo avoautolla ja yksi kaveri lähti cruisailemaan vesiskootterilla.

Hienon Mors-päivän päätteeksi ennen bussimatkaa Skiveen menin Ravintola Limfjordeniin satamassa ja söin valkoviinissä höyrytettyjä sinisimpukoita. Illalla asuntolaan palattuani aloin oikein tosissani suunnitella tulevaa automatkaa tänne Tanskaan! Se tulee tapahtumaan kesällä 2018. Ja Nykoping Mors tulee taatusti olemaan ajoreittini varrella!




1 kommentti:

Parma, Italia

Toinen kuukausi Italiassa meni entistä nopeammin, opin taas paljon uutta, kun menyytä vaihdettiin ja tuli monia uusia annoksia. Alkuun oli h...