tiistai 11. huhtikuuta 2017

Belgiassa ja Saksassa toinen viikko


Merjan kuulumiset:

Eka viikon lauantaina kävimme Maastricht´ssa Hollannin puolella.
Maastricht, katusoittaja:)
Se oli kiva pieni kaupunki, vaikka asukasluku onkin 121000. Siellä oli melko helppo liikkua, ainakin kartan avulla. Ihania puistoja, kirkkoja ja kalliita merkkikauppoja, sekä matkamuistomyymälöitä ja tietysti vaikka minkälaisia ravintoloita ja herkkukojuja.
Sunnuntaina kävin Jaanan kanssa kävelyllä Eupenissa, lähikaupungissa, jonne n. 3 km suuntaansa. Ja iltapäivästä meidän isäntäpariskunta Inge ja Willy tarjosivat kahvit herkkujen ja itsepoltetun "kirsikkapontikan" kera.

Työviikko alkoi tylsästi. Olin sairaanhoitajan mukana ja lähinnä seurailin ja kuljin perässä. Mutta pyysin saada tekemistä, joten tiistaista alkaen työskentelin hoitoapulaisten ( Pflegehelferin) kanssa dementiaosastolla. Työ on normaaleissa päivittäistoimissa avustamista. Pesuja, rasvauksia, pukemisapuja, sängynpetausta, ruokailuavut  yms. Marienheim´ssa dementiaosastolla työskentelee aamussa klo:6-13/14, 2 hoitoapulaista/16 asukasta. Asukkaiden annetaan nukkua niin pitkään kuin haluavat.
 Aamupalalla tarjotaan; leipää/ croisantteja/suklaacroisantteja, kinkkua /juustoa /voita / Nutellaa, jogurttia, kahvia/teetä, mehua, vettä/vichyä. Lounaalla klo:12 on aina joku keitto, makkara/kanaleike tai joku muu paneroitu leike/lihakastike. Sekä riisi/keitetyt perunat tai ainakin krt/vko fritten, eli ranskanperunat majoneesin kera. Harvoin on salaattia tai muuta vihannesta. Mutta aina joku jälkiruoka, vanukas, suklaakakkupala tms.

Marienheimin ruokalista.
Työpäivän fiiliksiin vaikuttaa jonkun verran työkamujen suhtautuminen. Osa on tosi mukavia vaikka eivät osaisikaan kunnolla englantia. Toiset eivät halua/osaa tai eivät edes yritä puhua enkkua, keskustelevat keskenään saksaksi, joten tulee hieman ulkopuolinen olo. Asukkaiden kanssa toimiminen menee ihan hyvin, mutta välillä tarvitsen tulkkausapua. Olen tehnyt itselleni lyhyen muistilapun "tärkeistä" sanoista. Pikkuhiljaa joitakin sanoja jää mieleen.

Tiistai illasta asti flunssa. Keskiviikkona olin vielä töissä, mutta to lepäilin kotona.

Perjantaina matkustin vajaa 2h aamujunalla
Brysselin eräästä puistosta
Brysseliin miestäni Teemua ja 9v. poikaani Eetua tapaamaan. Lauantaina matkustettiin junalla n. 1h  Bryggeen, Belgian "Venetsiaan". Se on kaunis pieni kaupunki, helppo kulkea, veneretki kanaalissa oli ihana ja sääkin helli meitä, +15 C. Sunnuntaina myös Jaana ja Rita tulivat Brysseliin, minä, Teemu ja Eetu liityttiin seuraan. Rita kierrätti meitä pitkin kaupungin katuja. Pörssi, kaupungintalo, kuninkaanlinna yms. ovat todella kauniita ja koristeellisia. Iltapäivän lopuksi ajoimme ratikalla Heizel kaupunginosaan katsomaan Atonium-monumenttia ja metrolla takaisin. Sunnuntai oli super lämmin +22 C :)    
Brysselin kaupungintalo
 Brysselissä on ihania isoja ja pieniä puistoja, paljon kirkkoja, ja monet talot ja rakennukset on todella koristeellisia. Brysselissä on melko helppo liikkua turistikartan sekä hyvin merkittyjen katujen takia.
 Juna, metro ja raitiovaunu on myös käteviä liikkumisessa. Meillä oli todella mukava viikonloppu, mutta kevätsää vei ääneni:(  Maanantai aamuna matkustin takaisin Kettenikseen.
Puisto Brysselissä.
3 viikko alkoi iltavuorolla klo:13-19.30 ja sää muuttui taas viileäksi, +7 C.  Asukkaat käy lounaan jälkeen päivälevolle. Klo:14-15 juovat kahvia/teetä, yleensä eivät ota mitään sen kanssa. Sitten lepäilyä/viriketuokio, eilen oli 4. krs:ssa kahden laulajan konsertti. Talossa tosiaan on 4. krs:sta, sekä kellari kerroksessa huolto, keittiö, kappeli yms.

Klo:17.30 asukkailla on iltapala; leipää voilla/kinkulla/juustolla, sekä hedelmäsalaattia tms. juomien kera. Klo:18 jälkeen asukkaille tehdään iltatoimet ja ensimmäisiä laitetaan jo nukkumaan.

Jaanan kuulumiset

Atonium Bryselin Heizelissä.
Minä tosiaan olin paikallisen opettajani  Ritan kanssa Brysselissä sunnuntaina. Mennä puksutettiin junalla, ,matkalla katselin maalaismaisemia ja totesin et ompa ISOJA peltoja täälä ja ne on jo kylvettykin, Siinä olisi miehelleni suomalaisena maanviljelijänä ihmettelemistä...
Perillä hengailtii Merjan perheen kanssa koko päivä, Katseltiin rakennuksia, kuninkaanlinna,jne. Kauniita puistoja ja syötiin mitäs muuta kuin rasvaisia ja kuuluisia Belgialaisia ranskanperunoita kananpaloilla ja majoneesilla,
Kuuluja Belgian ranskanperunoita:)

Aika paljon hyöri rautatieaseman nurkilla sotilaita edellisvuosien pommien takia. Meillä ei ollut kyllä mitään vaaraa ja paikat ja liput löytyi hyvin paikallisen kv-koordinaattori Ritan kanssa.

Belgian Kuninkaanlinna Brysselissä.







                                                                   
Täällä kannattaa heti ostaa bussiin kuukausikortti, joka maksoi kolmelle alueelle 113e. Tulee paljon halvemmaksi kuin kertaliput. Ja sitä on helppo vaan vilauttaa kuskille. Kun taas kertaliput ja viikkoliput on leimattava ja ellet muista ni rapsut tarkastettaessa tiedossa. Mullahan sattui jo tarkastajat bussissa, mut onneks oli kuukauskortti lompsassa, huh
Junalla matkustus on myös kätevää. Samalla kuukauskortilla saa myös alea junalipuista, Ja unohdin mainita et kortillani saan ottaa Merjan ilmasi mukaan viikonloppuisin kyseisillä alueilla, Eli kätsää..
Junaan kantsii ostaa 10-kerran sarjalippu 77e eli n.7e reissu jonnekin Belgian alueelle, eli tosi halpaa ja kätevää. Se kirjotetaan junassa valmiiks ja näytetään konduktöörille.

Ruokaa on valmistettu yhdessä yhteisistä tarpeista. Eupenin keskustassa on Delheize halpahalli joka on opiskelijan budjetille oikein sopiva. Sieltä löytyy kaikkee tarvittavaa, myös viinejä, me ei olla kyllä juotu yhtään kun väsyttää juomattakin.

Päiväkodilta
On sen verran voimia vievää tuo pitkä työmatka  ja energisten lasten kanssa touhuuminen koleassa kevätsäässä. Odotan innolla ensi torstaita kun päiväkodin koko väki mennään metsään egghuntingiin. Henkilökunta vie eväät sinne ja piilottaa värjättyjä kananmunia ympäri metsää ja lapset ja joidenkin  vanhemmat etsii niitä. Aiomme viettää sielä koko hoitopäivänajan leikkien ja touhuten.  


Päiväkodilta.
Viime viikolla päiväkodissa oli normimenoa. Lapset toimivat ohjelman mukaisesti. Hoito  ja aikataulut ovat lähes samanlaiset kuin suomessa. Toki he toimivat montessorivälineiden kanssa, joita ovat esim. matemaattiset tehtävät numeroineen, arkiaskareet, erilaiset kemialliset kokeet, aistihavainnot. Lapset tykkäävät rakennella niillä ja kokeilla eri juttuja. Kerran kuussa on normilelupäivä, joilloin he tuovat kotoa rekkoja, nukkeja jne mieleistään. Päiväohjema on minusta täysin sama kuin suomen päiväkodissa. Aamupala, aamupiiri, ulkoilu, lounas, hampaanpesu ja päiväunet, Osa ei nuku vaan touhuaa hiljaisesti esim .lukee kirjoja tai piirtää, Sitten on välipala ja leikkiä ja ulkoilu. Lapset haetaan noin 15-17. Päiväkoti sulkeutuu klo.18. Itse teen 9-16 vuoroa jokapäivä. Tehtäviin kuuluu auttaa lapsia pukemisessa, valmistella ruokia yhdessä lasten kanssa pöytään, siivota monta kertaa päivässä lattiat kun ruokaa tuntuu tippuvan todella paljon lattioille. Vaippoja en saa vaihtaa Saksan tiukan lastenhoitolain takia ja hygienia syistä.
Suomessa opiskelija toki saa vaihtaa vaippoja!

2 kommenttia:

  1. Kyllä teillä kokemukset karttuu! ☺ Ja kiva Merja, että perheesi (tai osa siitä) pääsi tapaamaan sinua. Jokaisella työpaikalla on tietenkin erilaisia ihmisiä, mutta on epäkohteliasta, jos eivät ota huomioon, ettet ymmärrä. Sama pitäisimeidän Suomessa muistaa, kun ulkomaalaisia paikalla... Nauttikaahan oikeista ranskiksista ja herkullisista kakuista ja belgialaisesta suklaasta ja keväästä! Hyvää pääsiäistä! 😀

    VastaaPoista
  2. Ja käykäähän sunnuntaiaamuna tutkimassa puutarha tarkkaan, pääsiäispuput siellä liikkuvat yöllä herkkujen kanssa....☺

    VastaaPoista

Zaragoza, Espanja

  Lähdettiin kolmen lähihoitajan porukalla syyskuun lopulla Zaragozaan, Espanjan viidenneksi suurimpaan kaupunkiin. Vaihto kesti kuukauden...