maanantai 17. huhtikuuta 2017

Belgia ja saksa 3 viikko

Merjan kuulumiset:

Työmatka kestää bussilla n. 10 min. Bussipysäkille kävelen n. 5 min ja Raenenissa bussipysäkiltä Marienheimiin n. 5min.

Rentoitumishuone
Tiistaista torstaihin töissä Marienheim´ssa meni päivät hyvin samalla tavalla kuin muinakin viikkoina. Paitsi, että viikko meni kovasti yskien niin päivällä kuin yölläkin:(
Asukas kerrallaan tehdään aamutoimet ja autetaan aamupalapöytään. Muutaman asukkaan kanssa olen joinakin aamuina tehnyt yksin aamutoimet, riippuen työkavereista, tai olen ollut mukana auttamassa työkavereita. Mutta joskus on tullut eteen tilanteita että on tarvinnut tulkkausapua työkaverilta. Yllättävän hyvin olen kuitenkin pärjännyt vanhusten kanssa. Oma hyvin vähäinen saksankieli, englanninkieli ja elekieli on ollut avuksi, välillä väliin sotkettu myös suomenkieltä, puhe on ollut melkoista kielten sekamelskaa:) Olen vähän oppinut myös ymmärtämään ja ainakin arvaamaan mitä tarkoittavat:) sekin riippuu myös vanhuksesta, miten selvästi puhuu. Tärkeintä kaikessa on kuitenkin oma asenne. Työkavereinakin on joitakin hoitoapulaisia joiden asenteessa vanhuksia kohtaan on parantamisen varaa:(

Kylpyhuone, joka kerroksessa on oma.
Säännöllisesti asukas pääsee kylpyyn, rentouttava musiikki soi ja kylpyhuone on ihan viihtyisä. Kampaamo on samassa rakennuksessa joten asukkaiden on helppo käydä siellä. Aamutoimien jälkeen, riippuen onko ne tehty klo:9 vai klo:10 on hieman tylsää klo:12 asti. Klo:12 siis lounas. Siinä parin kolmen tunnin aikana hoitoapulaiset voi kirjata, vaihtaa petivaatteita tms. Mutta Marienheimissä on erikseen siivoajat, jotka vaihtaa myös likapyykki pussit, kuljettaa pyykkihuollosta puhtaat pyykit.

Joku muu työntekijäryhmä valmistaa ja tarjoaa aamupalan. Virikeohjaaja pitää viriketuokioita esim. lukee runoja tai joka päivä leipoo/ valmistaa keiton alusta asti tms. yhdessä dementikkojen kanssa, sekä jää jakamaan ruokaa lounaalle.  Sairaanhoitajat tekee kaiken sairaanhoidollisen. Lounaalla hoitoapulaiset avustaa, tarvittaessa syöttää vanhuksia.

Jaana, Oostend
Pääsiäinen kului rattoisasti. Perjantaina aamulla kävin Jaanan kanssa lääkärissä ja saatiin lääkkeet flunssaan ja yskään. Iltapäivällä läksin Jaanan kanssa Carolus Themen-kylpylääm Aacheniin. Oli ikimuistoinen paikka. Alakerrassa oli vain suihkut naisten ja miesten puolella ja melko pieni allasosasto. Mutta yläkerrassa 15 erilaista saunaa ja saunaosastolla piti olla nakuna. Yläkerran naisten puolella oli ns. tavallinen sauna ilman löylykiulua sekä ihana hyörysauna. Mutta ne muut saunat (minusta hyvin samantyyppiset saunat kuin suomalainen sauna) oli yhteisessä käytössä. Saunoissa oli ainoastaan erilaisia kiukaita, mutta aika kuivia, kun ei ollut löylykiulua juuri missään saunassa. Ulkouima-allas, sisäuimallas ja saunatilat, ilman uima-asua:)

Lauantai aamuna lähdettiin junalla Eupenista Bryggeen, mie esittelin Jaanalle paikkoja:) Olin vko aikasemmin perheen kanssa. Bryggestä jatkettiin Oostendeen. Meren rannalla tuuli hurjasti, mutta meri oli ihana. Käveltiin pitkin merenrantaa. Päivän kävelyn jälkeen oltiin valmiita nousemaan junaan ja puksuttamaan n. 3h Eupeniin. Alkumatkasta junassa vastapäätä istui italialais miehiä, oli kiva kuulla hieman heidän elämästään. Kun Jaana on matkakumppanina, tapaa ja kuulee elilaisista ihmisistä:)

Der Kölner Dom
Sunnuntai aamuna suunnistettiin Aacheniin ja siitä junallaKölniin. Juuri ehdittiin junaan, Jaana puheliaana selvitti että on oikea juna (määränpää ei ollut Köln). Raidetöiden takia vaihdettiin välillä bussiin ja taas junaan. Matka meni nopeasti, kun Jaana höpötti saksalaisen parikymppisen pojan kanssa ummet ja lammet:)
Köln oli UPEA, varsinkin Kölner Dom, se VALTAVA kirkko , sekä sisältä, että ulkoa. Siellä oli pääsiäis messu joka kesti ainakin 2h. Päästiin vain takaosaan kirkkoa kuvaamaan, ja myöhemmin kirkon penkeille hetkeksi. Rein- joen rantaa käveltiin ja vanhaa kaupunkia hieman katseltiin. Ruokapaikaksi valikoitui Itävältalainen Alppi- ravintola, olipa hyvä hanhi:) Ja erikoiset vessat:)


Jaanan kuulumiset viikko kolme;


Viikko pyörähti käyntiin päiväkodissa tuttuun tapaan, arkisia puuhia plus montessoritoimia. Lapset siis leikkivät ja tutkivat erilaisilla montessorimateriaaleilla. Heidän pitää aina itse korjata ja siivota jälkensä jotta omatoimisuus kehitty. Joskus hiukan kauhistuttaa kun kaksi vuotias kaataa lasikannusta maitoa muroihinsa, välillä koko kannu on pitkin matin vatia ja silloin olen auttanut siivoamisessa. Mutta kyllä sen huomaa ettei lapsia ole passattu ja varoteltu kokoajan. Kurinpidossa, melussa, kiukuttelussa voitaisiin olla tiukempia ja mielestäni ruokaa ei saisi pudotella noin paljon lattialle, ainakaan suomessa ei ole moista sotkua. Muutoin lapset ovat energisia ja iloisia kuten suomessakin.

Isäntäperheen pääsiäispöytä.
Teimme kahtena päivänä lankatupsuja pahvikiekkojen avulla ja niitä teki myös pojat. Keskiviikkona tein pahvisen korin johon he kiinniitivät silkkipaperimunia. Siitä tuli ihan nätti. Torstaina olisi ollut tosi kiva päivä kun päiväkoti oli suljettuna ja koko väki metsäretkellä. Myös lasten vanhempia tuli mukaan paljon. He etsivät piilotettuja keitettyjä kananmunia metsästä ja söivät eväitä useaan otteeseen. Lapset myös kertoivat mikkiin mitä he tiesivät metsisitä, puista ja luonnosta ja luonnossaliikkujan säännöistä. eli opettavaista. Itse en kyseisiin tapahtumaan saanutkaan/tarvinnut mennä kun niin aikasiin olisi pitänyt jo olla aachenissa asti...sain vapaapäivän.
Olin toisaalta hyvin iloinen, sillä silloin oli omat 50_vuotissynttärini!!!!!ja pääsin valmistelemaan iltatarjoiluja ja koristeita<3 Vietimme iltaa hyvin rauhallisesti alakerran porukoiden ja opettajan ja erään rouvan kanssa. Söimme hyvin ja pikkasen maisteltiin shampanjaa.


Viikonloppuna matkusteltiin kuten Merja jo edellä kertoikin. Oli paljon uutta kivaa nähtävää. Sää olisi saanut olla hiukan lämpimämpi ja oloni parempi. Yskiä räyskytin aikalailla ja....niistimme kilpaa. Onneksi saamani antibiootit alkaa tehota ja olo kohentua. Aika täällä vaihdossa on mennyt kuin siivillä. Huomenna alotellaan jo viimeistä harkkaviikkoo ja odottamamme Parisiin viikonloppu on jo melkein käsillä<3 Hei siiheksi asti!!

2 kommenttia:

  1. Ensinnäkin lämpimät onnittelut Jaanalle!❤
    Ihana lukea teidän kokemuksista niin töissä nuin vapaa-ajalla. Ja saksan kielen taito vaan paranee, hienoa! 😀

    VastaaPoista
  2. Onnittelut myös täältä Tanskan vaihdosta! Ihana kuulla, että muitakin Aikuisia Naisia on lähtenyt reippaasti opiskelijavaihtoon!

    VastaaPoista

Parma, Italia

Toinen kuukausi Italiassa meni entistä nopeammin, opin taas paljon uutta, kun menyytä vaihdettiin ja tuli monia uusia annoksia. Alkuun oli h...