tiistai 23. helmikuuta 2016

Finlandese de Zaragoza 4.vk

Tervehdys kaikki taas siellä suomessa lumen keskellä ! Viime viikko meni ilman isompia kommelluksia. Maanantaina aloitti työsuhteen  uusi lääkäri, Blanca, oikein hauska nainen, puhuu paljon, vaikkakaan kaikkea en ymmärrä. Ei valitettavasti puhu englantia kuin muutaman sanan. Tyylikkäästi hän kyllä pukeutuu. Toinen lääkäri ,Tomas,on täällä vain silloin tällöin. Tämä lääkäri Tomas omistaa kaikki nämä Centro RayFernando de Aragon gestion privada -"kuntoutus sairaalat".

Viime viikolla esimerkiksi vaihdoin kestokatetrin naispotilaalle ja se sujui ihan kiitettävästi. Paljon sain myös pistää b-vitamiinia via i.m.  Jaoin lääkkeitä ja pistin hepariinia ja insuliinia, otin verensokeria.. Mittasin inr- arvon myös yhdeltä potilaalta. Antigoagulaatiohoitona on sintrom lääke(acenocumaro). Arvo mitataan 10 päivän välein ja sitten me määritellään sintromin vahvuus taulukon tason mukaan.Hoitajilla on tosi paljon paperitöitä ja tietokoneelle tehtäviä muistiinpanoja ja aikaa menee paljon kirjoittaessa sama asia vihkoon sitten tietokoneelle ja vielä omalle muistilapulle. Keskustelimme Patrician kanssa tuosta , kun ihmettelin sitä kirjoittamista, mutta täällä heidän tietokoneilla ei ole esim Lifecare potilastietojärjestelmää. Joissain sairaaloissa on,koska Patricia on käyttänyt sitä ja hän on kysynyt pomolta,miksi täällä ei ole.Ehkä se maksaa liikaa ,en tiedä.

 No viimein tulikin perjantai ja lähdin hakemaan vuokraamaamme autoa juna-asemalta. Suunnitelmassamme oli lähteä Andorraan . Sinne kun ei ole kun vain 300 km. Lauantai aamuna lähdettiin ajelemaan kohti Andorraa seitsemän aikaan.Sää oli kaunis, aurinko paistoi. Kahdentoista aikaan olimme jo Andorra la Vellassa, pääkaupungissa, jonka keskusta on 10 km päässä rajalta. En kyllä erottanut millään lailla eri paikkoja toisistaan, yhtä ja samaa kaupunkia tuntui olevan Andorra. Mutta niin ihanan huikeat maisemat,ihanat Pyreneet. Mahassa kouraisi toisinaan ,kun ajoimme niin korkealla ja välillä alas aika jyrkästi. Andorra on Euroopan korkeimmalla sijaitseva maa, keskikorkeus lähes 2000m merenpinnasta. Virallinen kieli on katalaani. Yksi mies kertoi meille kahvitellessa vielä Espanjan puolella ,että käytännössä Andorran omistaa 4 henkilöä, yksi niistä oli F. Mitterrand. Jotenkin tuolleen, en oikein ymmärrä miten, kyselin töi
ssäkin ,mutta eivät tienneet. Lieko vielä veroparatiisi. Ranskan ja Espanjan puolelta ihmiset käyvät ostamassa halvempa tupakkaa ja alkoholia Andorrasta. Huoh,miten paljon ihmisiä. Yövyttiin hotellissa ja sunnuntaina ajettiin takaisin Zaragozaan. Uskomatonta miten kovaa autot ajavat tuolla Andorraan menevällä tiellä. Espanjassa on näköjään sallittua jättää auto mihin tahansa kielletylle paikalle, kunhan laitat vain hätävilkut päälle. Voit hyvin piipahtaa vaikka kaupassa.




Matkalla,vielä 40 km

Salvador Dalín taideteos valuva kello Andorra la Vellan keskustassa

Meidän vuokra Nissan

Huh tänään on tosi kuuma päivä, aamulla kun lähtee lämpimimmissä vaatteissa,koska yöt ovat viileät vielä, ni töistä tullessa on hiki otsalla.

2 kommenttia:

  1. Hienot vuoristomaisemat! Kiva, että sait vähän kuviakin liitettyä mukavien postausten väliin. Terveisin, kv-Anne

    VastaaPoista

Parma, Italia

Toinen kuukausi Italiassa meni entistä nopeammin, opin taas paljon uutta, kun menyytä vaihdettiin ja tuli monia uusia annoksia. Alkuun oli h...