tiistai 18. maaliskuuta 2025

Boulogne-sur-Mer, Ranska

 

Bonjour!

Vietimme viisi päivää liiketoiminnan ryhmän kanssa Pohjois-Ranskassa, kaupungissa Boulogne-sur-Mer, tutustuen Lycée Jean Charles Cazin -ammatilliseen lukioon. Koulun opettajat olivat Samiedun vieraina viime keväänä ja tuon vierailun myötä syntyi ajatus yhteistyön jatkamisesta ja vahvistamisesta. Matka oli Erasmus hankkeen rahoittama.


Aloitimme valmistelemaan matkaa jo syksyllä, tai ajatuksentasolla tosiaan jo viime keväänä. Ideoimme yhdessä matkan sisältöä ja erilaisia aktiviteetteja, joita voisimme yhdessä paikan päällä tehdä ja toteuttaa. Ennen matkaa meillä oli myös koulujen välinen videopalaveri, jossa pääsimme jo tutustumaan toisiimme. Molemmat ryhmät olivat ennakkoon saaneet tehtävän liittyen hyvään asiakaspalveluun ja asiakkaiden kohtaamiseen. Näitä tilanteita kävimme näyttelemällä läpi. Etäyhteys toi toimintaan omat haasteensa, mutta hienosti kaikki opiskelijat olivat mukana heittäytymässä ja vielä englanniksi.


Osana Myynnin tutkinnon osan opintoja valmistelimme lisäksi erilaisia esitelmiä opintomatkaan liittyen. Valmistelimme myynnilliset esitykset Suomesta ja tietysti Savonlinnasta. Keräsimme lisäksi erilaisia tavaroita, jotka liittyivät Suomeen ja suomalaisuuteen. Näitä tarvitsimme viimeisenä päivänä rakentaessamme koululla näyteikkunaa ranskalaisten opiskelijoiden kanssa yhdessä.

Matkaan pääsimme kätevästi Savonlinnasta lentäen Helsinkiin, josta oli jatkolento Pariisiin. Pariisin kentältä jatkoimme linja-autolla noin kolme tuntia kohti pohjoista. Sujuvista yhteyksistä huolimatta ensimmäinen päivä kului matkustamiseen, ja hotellille päästyä ei paljoa jaksanut; nopea kurkkaus lähikulmilla, vähän iltapalaa ja nukkumaan.

Tiistaina aamuna suuntasimme ammattikoululle, jossa meidät otettiin lämpimästi vastaan. Koululla tutustuimme liiketoiminnan opiskelijoiden ja opettajien kanssa, ja etukäteen valmisteltujen esitelmien jälkeen syvennyimme asiakassegmentointiin. Pienemmissä ryhmissä mietimme erilaisia asiakasryhmiä ja heille sopivia tuotteita. Tunnelma oli leppoisa ja keskustelua saatiin aikaiseksi kielivaikeuksista huolimatta. Meillä oli tuliaisina mukana Fazerin sinisiä konvehteja.


Lounas tarjoiltiin koulun opetuskeittiöstä ja meille kerrottiin annoksen olevan tyypillinen paikallinen ”Le Welsh”. Tämän jälkeen iltapäivä kului Euroopan suurimmassa akvaariossa, jonne haaveilimme pääsevämme jo ennen matkaa. Akvaario ja sen sympaattiset asukit jäivät monelle meistä matkalta parhaiten mieleen <3



Keskiviikkona meitä kierrätettiin koululla ja tutustuimme eri alojen opetustiloihin. Heidän koulurakennuksensa on historiallinen, joka tuo tunnelmaan oman vivahteensa. Muutoin päivän ohjelma sisälsi opettajan ja taitovalmentajan ehkä eniten odottaman osuuden eli pedagogisen kaupan, josta olimme aiemmin jo opettajilta kuulleetkin.

Pedagoginen kauppa oli hauska ja mielenkiintoinen konsepti: Luokkahuoneeseen oli rakennettu “kauppa”, jossa kuitenkin kaikki purnukat olivat tyhjiä ja vihannekset sekä hedelmät olivat muovisia. Kassat olivat aidonoloisia. Pääsimme kokeilemaan yhdessä ranskalaisten opiskelijoiden kanssa kaupan kassoja ja asiakaspalvelua englanniksi, ranskaksi sekä suomeksi. Lisäksi rakensimme yhdessä hyllynpäätyjä, teimme postauksia someen sekä suunnittelimme Suomi-Ranska-aiheisia julisteita, joita hyödynsimme myöhemmin näyteikkunassa. Iltapäivällä ohjelmassa oli opastettu ”teatraalinen” kierros vanhassa kaupungissa. Opas oli erinomainen ja huvittava, hän osasi eläytyä!





Torstain tehtävänä oli näyteikkunan somistaminen. Meidät jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen puoli teki Suomen osan ikkunaa ja toinen Ranskan. Tässä pääsimme hyödyntämään mukana tuomiamme materiaaleja (esim. juustohöylä, muumipehmolelu, kuutti ja saunakauha). Yhteistyössä oli voimaa ja ikkunasta tuli todella hieno! Iltapäivällä tutustumme myös Biocoop-nimiseen kauppaan. Se on luomukauppa, jossa myydään paikallisia tuotteita. Kauppa oli sisältä värikäs ja viihtyisä. Saimme kuulla heidän toiminnastaan ja pääsimme maistamaan heidän luomuomenoitaan.


Perjantaiaamuna starttasimme aikaisin 
paluumatkalle ja ehdimme illaksi takaisin Savonlinnaan. Matkan aikana osalle ryhmästämme tuli yllätyksenä ranskalaisten englannin kielentaito. Liikkeissä myyjät eivät osanneet kommunikoida englanniksi eikä koulullakaan kaikki englantia puhuneet. Ranskalaiset opiskelijat yllättyivät siitä, että suomalaiset nuoret saattavat muuttaa yksin asumaan jo 16-vuoden iässä. Heille on normaalia asua vanhempien luona yli 20-vuotiaiksi. Me puolestaan ihmettelimme heidän koulupäivien kestoa, sillä heidän päivien pituus voi olla jopa klo 8–18. Tosin heillä on välissä useamman tunnin ruokatauko, jolloin he menevät käymään kotona.

Kohokohdat reissusta olivat ehdottomasti merikeskus Nausicaá ja opastettu kierros vanhassa kaupungissa. Lisäksi myös pienemmällä porukalla vietetyt hetket ovat jääneet mieleen.

Kannattaako opintomatkalle lähteä? Meistä ehdottomasti kyllä, koska:

• mahdollisuus tehdä jotain uutta ja erilaista

• saa uusia kokemuksia ja on hauskaa

• pääsee tutustumaan erilaisiin kulttuureihin ja ihmisiin

• oppii uusia näkökulmia ja tapoja tehdä asioita

• oppii, kuinka muualla toimii ammatillinen koulutus

• kauniit nähtävyydet ja erilainen arkkitehtuuri

• pääsee harjoittelemaan kielitaitoa

• saa uusia ystäviä

• Boulogne-sur-Merin kaunis vanha kaupunki

• eikä koko reissu maksanut meille juurikaan mitään

Blogikirjoitus on koottu matkalla olleiden merkonomiopiskelijoiden blogiteksteistä







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Corralejo, Fuerteventura, Espanja

  Olen ollut jo kohta kaksi kuukautta vaihdossa Fuertenventuran Corralejossa, enää kaksi viikkoa jäljellä. Työpaikka on ollut aivan mahtava,...