torstai 24. toukokuuta 2018

Logistiikkaa ystävällisessä Kroatiassa






Upea reissumme Balkanille käynnistyi Savonlinnan lentoasemalta 14.5.2018, siemaillen maukasta kahvia ja suussa sulavaa suklaata lennon aikana Helsinkiin. Yksi retkemme tarkoituksista oli varmistaa mutkaton matkan teko, reissu ystävällisin aikatauluin. Tämä tarkoitti lentoa Helsingistä Budapestiin Unkarissa, mistä kulkuneuvo vaihtui linja-autoon. Koska Chengen –alueen raja kulkee Unkarin ja Kroatian välissä, piti passit kaivaa esille bussimatkan aikana. Hyvin tehty matkan suunnittelu kantoi hedelmää ja matkustus sujui rattoisasti ilman turhaa kiirettä tai odottelua, meidän saapuessa perille illan hämyssä Osijekiin, Kroatiassa.



Ensimmäinen vierailupäivä kohteessa alkoi, heti aamusta, tutustumalla paikallisen ammattioppilaitoksen tiloihin ja henkilöstöön. Odotetusti opetustilat olivat enemmän perinteistä luokkaopetusta huokuvat ja meikäläisellä mittapuulla ajan ohi ajamat. Kehitystyötä oli nähtävissä ja oppilaitoksen johto sekä henkilöstö olivat kovasti uudistusmielisiä ja energiaa täynnä. Vierailumme aikana osallistuimme oppitunneille, ja pidimme kolmelle luokalle esittelyn omasta oppilaitoksestamme sekä suomalaisesta ammatillisen koulutuksen mallista, luonnollisesti englanninkielellä. Paikalliset oppilaat esittivät innokkaasti kysymyksiä, puhuen hyvää englantia. Lisäksi sain osallistua ajo-opetukseen oppilaitoksen kuorma-autolla.



Toinen vierailupäivä kului yrityksissä vieraillen. Ensimmäisenä poikkesimme Osijekin alueen julkisenliikenteen toimijalla, jonka hallinnassa on 35 raitiovaunua ja 25 linja-autoa. Linja-autokalusto oli varsin tuoretta. Yritys tekee kaikki huollot ja korjaukset aina maalauksia myöden itse. Yritys soveltuu hyvin työssäoppimispaikaksi linja-auton kuljettajille ja ajoneuvoasentajille. Linja-autokorjaamon sijaitessa uusissa tiloissa. Toinen yritysvierailu tehtiin Kroatian suurimpaan kuljetusliikkeeseen Osijekin kupeessa, jolla on kaikkiaan yli 300 raskasta ajoneuvoa. Yrityksen kalustolla kulkee kaikkea, aina eläimistä viljaan ja elintarvikkeista sahatavaraan, paikallisesti sekä koko Euroopan laajuisesti. Erinomainen työssäoppimispaikka kuorma-auton ja yhdistelmäajoneuvonkuljettajille.

Loppuyhteenvetona on todettava, että reissu oli erittäin onnistunut, mukava ja hyvin organisoitu. Ihmiset matkan varrella olivat iloisia ja vieraanvaraisia. Suosittelen.

Jussi Löppönen
Ammattiopisto SAMIedu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Parma, Italia

Toinen kuukausi Italiassa meni entistä nopeammin, opin taas paljon uutta, kun menyytä vaihdettiin ja tuli monia uusia annoksia. Alkuun oli h...