perjantai 29. tammikuuta 2016

ICT- asentajana Detmodissa (vko. 2)

Toinen työviikko alkoi oman palvelimen (server) käyttöönotolla. Tästä ei minulla aikaisempaa kokemusta ollut, joten mielenkiintoa löytyi. Asensin testikoneeseen MS Windows Server 2016 TP 4:n ja yksi uusi PC tuli myös valmisteltua W7:sta --> W10:n ja lisäsin pari uutta kovalevyä koneeseen.

Palvelimen asennusta..

Tiistaina työt jatkui palvelimen toiminnan kannalta tärkeiden perusasioiden, kuten DHCP, DNS ja Active Directory itseopiskellulla. Päivittelin eilisen PC:n ohjelmistot ja formatoin uudet kovalevyt. Keskiviikkona ei ollut muuta kuin oman palvelimen kanssa tuskailua.
Samana iltana kävin kokeilemassa Lindy Hop- tanssia. Se on improvisointiin perustuva vauhdikas paritanssi, joka kuuluu Swing- tansseihin. Näitä ei tulisi kyllä kokeiltua Suomessa..
Torstaina oli haasteena kiinan kielisen W10:n ja Office:n asennus. Työ oli kieltämättä aika haastava, kun ei osaa kieltä, mutta siitä selvittiin käyttämällä englannin kielistä versiota apuna. Oma palvelin jota olin työstänyt aiemmin piti asentaa alusta uudelleen, koska ilmeni odottamattomia vikoja. Helpoiten niistä pääsi eroon aloittamalla kokonaan alusta.


Kiinan kielistä Windowsia
Perjantaina minulle annettiin tehtäväksi rakentaa oma verkosto, jossa on virtuaalikoneet (VM): palvelin ja "asiakas", tehtynä virtualisoinnilla käyttämällä Microsoftin Hyper-V:tä. Asensin palvelimeeni MS Windows Server 2012 r2:n yhteensopivuusongelmien takia. Monta mutkaa oli matkassa, mutta niistä selvisi, jos osasi etsiä Googlesta neuvoa. Aseensin oman työkoneeni ja palvelimen välille Remote Desktop Connectionin, jotta palvelinta voi hallita "etänä". Näiden asennusten jälkeen olisi tarkoitus tehdä jotain testejä VM:llä. 


Virtualisoidut W10 (vas.) ja Server 2016 TP 4

Kirjoituksistani voisi päätellä, että tekemistä on yllin kyllin. Mutta tosiasia on, että suurin osa ajastani menee turhaan istuskeluun. Turhautumisistani olen kertonut Saksan koordinaattorille ja hän aloitti uuden paikan etsimisen jo viime viikolla, vielä vain ei ole tärpännyt.

Lauantaina suuntasimme kohti Bielefeldiä, eikä matkaa ollut kuin puoli tuntia junalla. Ohjelmassa oli kaupungilla ja kaupoilla kiertelyä. Lounaalla tuli käytyä mahtavassa Bielefelder Fischgaststädte kalaravintolassa!


Paikallisen pankin julkisivu

Illalla menimme Davidin (isäntäperheen poika) luokkakavereiden kanssa keilaamaan. Valitettavasti en voittanut pisteissä, mutta hyvänä kakkosena tultiin! Keilailujen jälkeen täytettiin massut pitsalla ja mentiin pelaamaan pokeria. Hyvä ettei pelattu rahasta, muuten olisi vaikeutunut paluumatka Suomeen!



Sunnuntaina käytiin maailman suurimmassa tietokonemuseossa, Heinz Nixdorf MuseumsForum, mikä sijaitsee Paderbonissa. Nähtävää ja tutkittavaa oli paljon, harmikseni melkein kaikki tietotaulut oli saksaksi.. 


Maailman ensimmäinen transistori 1947

Hansen Writing Ball 1870
Nyt on puolet vaihdosta koettu, aika on kyllä mennyt hurjaa vauhtia. Kohti uusia haasteita!















torstai 28. tammikuuta 2016

Hola Finlandia

Täällä siis ollaan Espanjassa Zaragozassa. Tulimme sunnuntaina lentäen Barcelonaan ja sieltä sitten luotijunalla Zaragozaan. Matka junalla kesti tunti 40 minuuttia.  Koordinaattorimme Anabel oli meitä vastassa ja vei meidät tulevaan kotiimme. Kämppä on pieni kaksio keskustassa lähellä katedraali Basilica de Pilaria. Historiaa hieman katedraalista tähän alkuun. Legendan mukaan neitsyt Maria ilmestyi kaupungissa pyhälle apostoli Jaakobille seisten pylvään päällä ensimmäisellä vuosisadalla.Tämän tapahtuman mukaan kaupungissa on katolinen Basilica Nuestra Senora del Pilar. Tapahtumaa juhlitaan 12. lokakuuta fiestana.,joka on myös sama päivä ,jolloin Kristoffer Kolumbus löysi Amerikan. Zaragozan toinen merkittävä katedraali La Seo sijaitsee melko lähellä el Pilarin katedraalia ja aukiota.
 No, laitoimme tavarat paikoilleen ja asetuimme aloilleen ,kauppa on ihan 50 metrin päässä ,joten haimme vähän syötävää. Illalla lähdimme vielä katselemaan ulos paikkoja ja söimme Döner Kebabissa.Zaragoza vaikuttaa ihan  kivalta paikalta.
 Seuraavana päivänä meillä oli treffit Anabelin kanssa Pilarin aukiolla. Hän näytti meille keskustaa hieman ja kertoi kaupungista ja paikoista. Sen jälkeen menimme tulevaan  työpaikkaamme allekirjoittamaan paperit ja sovimme työajoista sun muusta.  Loppupäivä me hengailtiin kierrellen kauppoja ja muuta,kaikkialla kun on alemyynnit tämän kuun loppuun saakka. Kyllä me kierrettiin ja katsottiin. Huvitti ,kun Essi totesi ,että tämä  shoppailu on parasta  kuntouttavaa toimintaa.
 Tiistaina oli sitten eka työpäivä ja pää pyörällä. Paikka on kuntoutussairaala,n.70 työntekijää. Joten arvaattekin ,että olimme hieman sekaisin. Kävimme paikat läpi ja pääsin jo heti jakamaan lääkkeitä. Kolmen maissa pääsimme kotiin . Työmatka sujuu kivasti paikallisella raitiovaunulla ( tram). Sitä varten piti ostaa sellainen kortti ja se käy myös busseihin. Yhden matkan hinta on jotain 50 c, eli aika halpa,verrattuna esim. Savonlinnan bussi hintoihin. Korttia pystyy lataamaan monissa paikoissa.
 Sellaista nyt sitten , kirjoitan huomenna lisää. Meillä on huominen perjantai vapaa, koska on juhlapäivä San Valero. Kaikkialla täällä syödään roscon- leivonnaisia ja kaduilla on musiikkia ja kaikkea kivaa kuulemma.

perjantai 22. tammikuuta 2016

Matkailuopiskelija Saksassa 1&2 viikot

Moi!
Miulta onki jääny nää blogit nyt vähän kirjottelematta,kun sain heti ensimmäisellä viikolla jonku flunssan, ja nyt tämän viikon oonki sit sairastellu jonkinlaista mahatautia. Töissä olen ollut kuitenkin niinä päivinä jolloin tunsin itseni terveeksi.
Ensimmäisellä viikolla tutustuin lähinnä työpaikkani keittiöön ja kahvilapuoleen, missä sijaitsee mikin tavara, ja olenkin ollut sitten nää kaks ekaa vikkoo keittiössä auttamassa. Olen käsitellyt kalan,kanan,kauriin/poron tms. ja naudanlihaa. Olen tehnyt jälkiruokia ja kuorinut lähinnä perunoita ja keitettyjä kananmunia. Olen ottanut kuljetuksia vastaan ja purkanut niitä.Tästä tää työharjottelu tähän asti oikeastaan koostuu.
Vapaa ajalla käytiin tällä viikolla kokeilemassa swing-tanssia, ja olen käynyt lukuisissa klassisen musiikin konserteissa. Viimeviikolla kävimme katsomassa balettia detmoldin teatterissa.

maanantai 18. tammikuuta 2016

ICT-asentajana Detmoldissa (vko. 1)

Blogin pitämisestä ei ole minulla aikaisempaa kokemusta, mutta ei kai tässä voi kovin pahasti epäonnistua.
Nyt on reilu viikko takana Saksan reissua ja vielä ollaan hengissä. Matka Savonlinnasta Detmoldiin oli jo itsessään seikkailu. Lähtöpäivänä 7.1. junat olivat myöhässä pakkasen takia ja  piti turvautua linja-autoon. Helsinki-Vantaalla lennon lähtö kentältä venyi ja venyi, Düsseldorfiin laskeuduttiin onnistuneesti, mutta ei ehditty junaan myöhästyneen lennon takia. Onneksi se ei ollut illan viimeinen junavuoro, vaan pääsimme jatkamaan matkaa pienen odottelun jälkeen. Herfordissa hyppäsimme pois kyydistä ja vaihdoimme "paikallisjunaan" joka vei meidät Detmoldiin. Herfordin asemalla tapasimme Oliverin, kv-koordinaattorin Detmoldista. 
Detmoldin asemmalla noin kello 23 tapahtui se kauan odotettu hetki, tapasimme ensimmäistä kertaa isäntäperheemme, joissa asuisimme seuraavan kuukauden. Siinä tilanteessa ei saanut sanottua muuta kuin: "Hallo, Juho".
Seuraavana aamuna meille oli varattu tapaaminen Detmoldin pormestarin ja Felix-Fechenbach-Befufskollegen rehtorin kanssa. Tapaamisien jälkeen kävimme vähän kiertelemässä kaupungilla ja pistäydyimme lounaalla paikallisten suosimassa Rudolph's Rostbratwurst:ssa maistamassa saksalaisten suurta  herkkua, currywurstia.  Ja kyllähän se maistui pirun hyvälle.
Illalla menimme kuuntemaan paikalliseen Kaiserkeller:iin Instant Apparello Bandiä, soittivat klassikko rock-covereita. Ja olihan siellä olutta!



Lauantaina meitä odotti perinteinen turistikierros ympäri Detmoldia. Kävimme Externin kalliomuodostelmilla ja Hermann monumentilla. Näiden jälkeen kiertelimme vielä kaupungin keskustaa.







Maanantaina 11.1 aloitin työssäoppimiseni HereWeAre:lla. Päivä alkoi englannin kielisen W10 asennuksella, koska saksan kieli ei luonnistu. Muutamia ongelmia tuli vastaan emolevyn ajureiden yms. kanssa, koska asennus tapahtui usb-tikun kautta ja tiedostoissa oli jotain vialla. Muuten päivä oli vain turhauttavaa asennusten odottelua ja heillä ei ollut antaa minulle muuta tehtävää.

Työpisteeni
Tiistaina minulle iski mahatauti ja jouduin olemaan kaksi päivää kotona parantelemassa. Torstaina työ jatkui usean uuden PC:n asentelussa ja saksan kielisen Windowsin opettelussa. Kokeilin myös eri OS:n virtualisointia ja seurasin sivusta kun ohjaajani korjaili palvelin-PC:tä. Perjantaina ei ollut minulle mitään muuta tehtävää, kuin naapuri yrityksen vanhan palvelin-PC:n vaihto uuteen. Vähän jäi huono maku suuhun tästä työviikosta.







Perjantai-iltana kävimme baletissa. Kyllä, baletissa
Pienellä varauksella lähdin mukaan, mutta olin positiivisesti yllättynyt tästä kokemuksesta. Baletti oli Tuhkimo, ja se muistutti paljon teatteria, tosin ilman puhettaja ja tanssi oli isossa osassa. Taustalla soi mahtipontinen orkesteri. Ei paha tapa viettää perjantai-ilta!


Kuva meidän istumapaikalta

Lauantai aamuna lähdimme ajamaan kohti Munsteria. Matkaa oli reilu 2 tuntia ja tulihan se "autobahn" koettua. Munsterissa meitä odotti Deutsches Panzermuseum eli saksalainen panssarimuseo. Itse kun olen tällainen tankkifanaatikko, niin olin kuin pieni lapsi karkkikaupassa. Ja olihan tämä yksi hienoimmista kokemuksista elämässäni tähän mennessä!



Minä ja saksalainen Panzer III





Saarenmaa, Viro

Työskentelin 1.-31.7.2024 Saarenmaalla Asvan viikinkikylässä kv-vaihdossa. Paikan sain hankittua Samiedun kontaktien kautta mutta olin itse ...