perjantai 8. huhtikuuta 2022

Keväinen viikko Milanossa

 Duomo


Lämmin, aurinkoinen sää otti vastaan väsyneet matkalaiset Milanossa, Italiassa. Olin saattamassa maalis-huhtikuun vaihteessa kolmea matkailualan opiskelijaa tjk-jaksolle Milanoon. Heidän vaihtojaksonsa on osa italialaisen Scuola Centrale Formazionen orgaisoimaa hybridivaihtoa Samiedun kanssa. Hybridivaihtoon kuuluu virtuaalitapaamisia suuremman opiskelijaryhmän kanssa sekä muutaman opiskelijan fyysinen vaihtojakso. Meillä oli kolme virtuaalitapaamista Mantovassa olevan ravintolakoulun opettajien ja opiskelijoiden kanssa helmikuussa. Mantovasta ei löytynyt kuitenkaan meidän opiskelijoille harjoittelupaikkoja, mutta suurkaupungista Milanosta niitä löytyi. 

Lombardiassa toimiva Scuola di Formazione on kansallisesti ja kansainvälisesti toimiva yhdistys, joka järjestää projekteja yhteistyökumppaneidensa kanssa ja välittää harjoittelupaikkoja ammattiopistojen opiskelijoille. Opiskelijoiden tutori Milanossa, Sara, taas työskentelee ammattiopistossa, jonka nimi on Fondazione Luigi Clerisi.  Kävin tutustumassa yhteen heidän toimipaikkaan, jossa opiskelee kauneus- ja hiusalan opiskelijoita. Tällä ammattiopistolla on useita toimipaikkoja eri puolilla Milanoa, joissa opiskelee monien eri alojen opiskelijoita. Fondazione Luigi Clerisi ei kuitenkaan toimi suoraan ulkomaisten oppilaitosten kanssa vaan nimenomaan Scuola di Formazionen kautta. 

La Scalan oopperatalo

Opiskelijamme työskentelevät kahdessa eri ravintolassa tarjoilijan tehtävissä. Kaksi työskentelee alla olevassa kuvassa näkyvän tavaratalorakennuksen 7. kerroksessa (ravintolan terassilla valkoiset markiisit, vasemmalla) aivan Duomon vieressä. Ravintolassa käy paljon turisteja, koska sijainti on niin keskeisellä paikalla ja myös henkilökunta on todella kansainvälistä. Myös toinen työpaikka on keskustassa, mutta on pienempi ja rauhallisempi ravintola.


Jo heti ensimmäisellä viikolla selvisi, miten italialainen ja suomalainen työkulttuuri eroavat toisistaan.
Tytöt kertonevat kokemuksistaan itse enemmän. Minäkään en voinut mennä tutustumaan tyttöjen työpaikkoihin noin vain vaan piti varata aika ja kiire tuntui olevan. Lisäksi sopimuspapereiden allekirjoitus ei käynyt käden käänteessä. Kuitenkin muista aikatauluista, esim. sovituista tapaamisajoista pidettiin kiinni. Italiassa on maskipakko julkisessa liikenteessä sekä työpaikoilla ja koronatodistus piti näyttää Duomoon sekä kouluvierailulle mennessä.

Asuin opiskelijoiden kanssa samassa hostellissa n. puolen tunnin juna- ja metromatkan päässä Milanon keskustasta Cesano Madernon kaupungissa. Milanon ympärillä on paljon tällaisia pieniä kaupunkeja. Hostellissa asui samaan aikaan albanialaisia, ruotsalaisia ja espanjalaisia opiskelijoita ja hostellin asioista vastaa 24/7 iloinen Andrea. Samassa talossa on lastentarha ja esikoulu, joten päivisin  talossa on paljon elämää.
                                                        

Kevät Milanossa oli jo pitkällä, puut alkoivat vihertää, omena- ja kirsikkapuut sekä monet pensaat kukkivat. Tytöt aloittivat työnsä reippaasti ja saivat jo ensimmäisellä viikolla paljon kehuja. Hyvillä mielin jätin heidät oppimaan uusia tapoja ja italian kieltä sekä nauttimaan kevään lämmöstä.

 



 





 







 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Parma, Italia

Toinen kuukausi Italiassa meni entistä nopeammin, opin taas paljon uutta, kun menyytä vaihdettiin ja tuli monia uusia annoksia. Alkuun oli h...