sunnuntai 15. lokakuuta 2017

¿Vale? ¡Vale!

Monikäyttöinen sana,  joka toistuu kaikkialla, kaikkien puheessa, lähes kaikissa tilanteissa, mutta sana, jonka kuulin vasta täällä ensimmäistä kertaa ja, jonka tarkoitus piti googlettaa.  Yksinkertaisimmillaan “vale”  tarkoittaa samaa kuin ok.  Työnantajani hihkaisi riemusta, kun “vale” lipsahti minun suusta viime viikolla :)


Toinen työviikko alkoi vähän erilaisissa tunnelmissa. Liikkeeseen oli murtauduttu sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Saalis oli olematon, n. 10 euroa eikä varkaita onneksi ollut kiinnostanut arvokkaat laitteet tai hoidoissa käytettävät kalliit seerumit. Mukaan ei ollut kelvannut edes näkyvillä ollut läppäri, mutta olivat kuitenkin käyneet infrapunasaunassa ja pötkötelleet meidän thai-hierontakurssin jäljiltä jääneillä futon patjoilla o_O. Espanjan kansallisen poliisin ja Espanjan kansalliskaartin lisäksi Baskimaassa toimii oma poliisi Ertzaintza ja pääsinkin seuraamaan heidän ja rikospaikkatutkijoiden työskentelyä; rikospaikan valokuvausta ja sormenjälkien ottamista!


Espanjan kieltä tarttuu päivä päivältä enemmän, mutta ei niin nopeasti kuin tahtoisin. Välillä turhauttaa ihan koko rahan edestä, kun ei ymmärrä eikä tule ymmärretyksi. Työnantajan kanssa meillä sujuu aika hyvin, hänen englanti on vähän parempi kuin minun espanja..., mutta olisi kiva vaihtaa vähän enemmän kuulumisia muidenkin työntekijöiden kanssa. Asiakkaiden kanssa menee ihan hyvin, heitä ei tunnu häiritsevän, että otan heidät vastaan tervehdyksellä ¡Hola! Hablo muy poco español”


Olen päässyt kertaamaan sekä työkaverin että asiakkaiden kanssa ensimmäisellä viikolla oppimiani hoitoja sekä oppinut taas uutta ja yleensä päässyt saman tien tekemään hoidon myös asiakkaalle. Erikoisin on varmaan ollut musiikin rytmissä tehtävä tiibetiläinen rentouttava hieronta, johon kuului loppurituuali tiibetiläisen äänimaljan kanssa. Olin jo sanonut, että “joo, kyllä minä sen hieronnan handlaan”, kun minua valaistiin tästä rituaalista. “Että minun pitää tehdä mitä?” :D




Yhteyshenkilömme Ikerin kanssa tuli puheeksi, että minua kiinnostaa myöskin akupunktio hieronnan apuna ja hän järjesti minulle akupunktion fysioterapeutin kanssa. Fysioterapeutin koulutus täällä kestää 4 vuotta yliopistossa ja esim. Bilbaossa (asukkaita n. 350 000 ja 10. suurin Espanjan kaupunki), ei voi lainkaan opiskella. Tapaamani fyssari on opiskellut kiinalaista lääketiedettä ja akupunktiota useamman vuoden ja hänellä on jonkinlainen pätevyys käyttää nimenomaan akupunktiota hoidoissaan, mutta sen enempää en osaa nimikkeistä tai koulutuksesta sanoa. Oman hoitoni jälkeen sain jäädä seuraamaan työskentelyä kahden muun asiakkaan kanssa. Heille molemmille laitettiin neulojen kautta kulkemaan myös sähköä. Minä sain pelkät neulat ja trapeziuksen naputtelun vasaralla, jonka pää on täynnä neuloja... Mielenkiintoista ja sain muutamia käyttökelpoisia vinkkejä omaan työhöni; asiakkaan tutkimiseen ja hierontaan.   


Tällä viikolla työpaikkaani kohtasi uusi murhe, maanantai-iltana välikatto romahti alas yhden hoitohuoneen kohdalla. Onneksi kukaan ei loukkaantunut, viereisissä huoneissa oli hoitoja menossa! Nyt olemme evakossa yhdessä kaupungin hienoimmista hotelleista. Työpaikkani ihana aasialaisvaikutteinen tunnelma puuttuu, mutta en pistä pahakseni luksushotellin spaosastolla työskentelyä :)

Suomalaista muotoilua esillä vastaanotossa ;)
      
Työpäivien jälkeen tai siestan aikaan, mikäli olen mennyt illaksi takaisin töihin, olen jatkanut Bilbaoon ja lähialueisiin tutustumista.  Reidet ja pohkeet kiittää portaita ja jalkapohjat huutavat välillä apua; jalassa kun ei tietenkään ole lenkkarit vaan flip flopit. “Life is better in shorts and flip flops.” Sää on hellinyt, ihania päiviä! Parina päivänä olen ajellut metrolla Sopelaan, josta löytyi uskomattoman kaunis ranta jylhine kallioineen. Toivottavasti säitä riittää ja ehdin sinne uudelleen patikoimaan ja nauttimaan rantaelämästä. Viime viikon perjantaina minulla oli vapaapäivä ja otin bussin San Sebastianiin. Rakastuin kaupunkiin samantien. Meri, rannat, ruoka…<3 Hassua kyllä, San Sebastian on paljon pienempi kaupunki kuin Bilbao ja etäisyyttä vain n. 100 km, mutta San Sebastian oli täynnä turisteja, etenkin amerikkalaisia. Jopa suomea kuulin puhuttavan. Bilbaossa en ole edes englantia juurikaan kuullut ihmisten puhuvan edes Guggenheimin läheisyydessä. Turisteja on todella vähän. Muutamia reppureissaajia ja pyhiinvaeltajia näkee katukuvassa päivittäin. Bilbao on El Camino de Santiagon pohjoisen reitin varrella.

San Sebastian
Läheiset ja tuttavat ovat meiltä kyselleet, miten menee ja onko täällä rauhatonta viime sunnuntain Katalonian äänestyksen takia. Baskimaassa seurataan Katalonian itsenäistymisyritystä mielenkiinnolla, mutta rauhallisesti. Kuulemamme mukaan Baskimaan itsenäistymishalu elää, mutta on laantunut ja ihmiset ovat hyvin leppoisia ja rauhallisia, Tosin Espanjan tai Real Madridin värejä ei kuulemma kannata kantaa yllään eikä aloittaa kovin poliittista keskustelua... Viime sunnuntain tapahtumat Barcelonassa lisäsivät kuitenkin selkeästi poliisin näkyvyyttä kaupunkikuvassa ja molemmat kohtasimme kaupungilla ja naapurustossa mielenosoituskulkueet, jotka päätimme kiertää kaukaa.

1 kommentti:

  1. No kyllä siellä sattuu ja tapahtuu, kun katto romahtaa yms. pientä yllätystä. Mutta juuri noin asioihin pitää suhtautua, kaikkea voi sattua, mutta kyllä asiat järjestyy. Hienoa, että olet saanut oppia kaikenlaista uutta ja mielenkiintoista siellä. Ja nuo näkymät ja sää - kateeksi käy. :)

    VastaaPoista

Parma, Italia

Toinen kuukausi Italiassa meni entistä nopeammin, opin taas paljon uutta, kun menyytä vaihdettiin ja tuli monia uusia annoksia. Alkuun oli h...