tiistai 4. kesäkuuta 2024

Eupen, Belgia

Kv-matka Belgian Eupeniin kevät -24

 

Kävimme kollegani Pia Martikaisen kanssa vierailulla Robert Schuman Institut-oppilaitoksessa Belgian saksankielisellä alueella Eupenissa. Kyseinen koulutuksenjärjestäjä on oppilaitoksemme pitkäaikainen yhteistyöpartneri, mutta koronan jälkeen yhteistyö on ollut vähäistä, joten Samiedu halusi käynnistää kv-toimintaa oppilaitosten välillä uudestaan. Molemmissa oppilaitoksissa yhteyshenkilöt ovat vaihtumassa, joten toisiimme tutustuminen oli myöskin tärkeä tavoite. Pian oli myös tarkoitus tutustua englannin kielen opetukseen.  



 
Sievän, 18 000 asukkaan Eupenin katukuvaa

Ke 17.4 kuulimme yleisesittelyn saksankielisestä Ostbelgien-alueesta ja saksankielisen yhteisön roolista alueella. Samalla meille esiteltiin oppilaitoksessa käynnissä olevaa kestävän kehityksen projektia, joka piti sisällään mm. sen, että oppilaitoksen pihalla kasvavien omenapuiden omenoista tehdään mehua ja hilloketta oppilaitoksen käyttöön. Erityisesti olimme vaikuttuneita oppilaitoksen kierrätyspisteistä. Iltapäivällä kävimme omatoimisesti tutustumassa Aachenin kaupunkiin, joka sijaitsee vain 40 km Eupenista Saksan puolella. 

Oppilaitoksen kierrätyspisteet
Aachenin kaupunki
 

To 18.4 osallistuimme englannin kielen tunneille ja pidimme lyhyen esityksen Suomesta, Savonlinnasta ja Samiedusta. Opiskelijat esittivät paljon kysmyksiä Suomesta ja Savonlinnasta ja olivat kiinnostuneita tulemaan tutustumiskäynnille Savonlinnaan. Tuntien jälkeen kiersimme eri osastoilla mm. ravintola- ja metalliosastoilla. Ravintolaosastolla kuulimme erinomaisen esimerkin eri oppiaineiden integraatiosta viiniprojektin muodossa. Kierroksen jälkeen keskustelimme yleisesti kv-vaihtomahdollisuuksista erityisesti leipuri-kondiittoriopiskelijoiden osalta. Alkuillasta tutustuimme Eupenin lähellä olevaan ranskankieliseen Liègen kaupunkiin. 

Teknisen piirustuksen luokka
Metalliosaston opiskelijoiden tekemä päättymätön tuoli
Ravintolaosaton keittiö
Ravintolaosaston sali

Viiniprojektin suunnittelua


        
  
 
 
Viiniprojektin tuote 

Liègen kaupunki
Liègen rautatieasema
Paikallinen erikoisuus

Meistä oli erityisen vaikuttavaa huomata, kuinka oppilaitoksen henkilökunta vaihtoi kielestä toiseen; osallistuimme oppitunnille, jossa ranskankielinen opettaja opetti liiketaloutta saksaksi. 

Vaihtokohteena Eupen olisi erinomainen. Liikenneyhteydet ovat erinomaiset, itse kaupunki on pieni ja turvallinen ja toimeen tulee monella eri kielellä. 

Danke schön Belgium - Merci Belgique - Thank you Belgium
 

Pia Martikainen ja Tiina Söderholm

 


 

Saarenmaa, Viro

Työskentelin 1.-31.7.2024 Saarenmaalla Asvan viikinkikylässä kv-vaihdossa. Paikan sain hankittua Samiedun kontaktien kautta mutta olin itse ...